Potrudili smo se da najširoj populaciji plasiramo vest o značaju klimatskih promene, koje imaju sve izraženiji uticaj na proizvodnju vina. To je razlog za preduzimanje mera upravljanja u procesu proizvodnje grožđa, a potom i vina, kako bi se dobio kvalitetniji finalni proizvod. Suočavanje sa uticajem klimatskih promena, dugoročni opstanak i razvoj vinske industrije mogući su samo kroz kontinuiranu primenu standarda, naučnih istraživanja, merenja i prakse za održivo vinogradarstvo. Ovo je jedna od ključnih preporuka eksperata koji su učestvovali na stručnoj konferenciji koju je organizovala vinarija ,,Tikveš“ u okviru trogodišnjeg transnacionalnog projekta „Otkrivanje ruralnog nasleđa: autohtona proizvodnja fermentisanih pića za lokalnu i ekološku održivost”. „Tikveš“ je organizovao i terensku posetu za predstavnike organizacija iz Norveške, Slovenije, Luksemburga, Hrvatske i Italije, koji su se upoznali sa praksom održivosti koju vinarija primenjuje, kao i sa stečenim znanjem i iskustvom koje prenosi.

Pin It on Pinterest

Share This